Zwemkleding en handdoeken moeten veel doorstaan, zoals de zon, chloor, zout of zweet. Als je van plan bent je bikini, badpak of zwembroek langer dan één seizoen te dragen, raden we je aan je zwemkleding op de juiste manier te wassen en te verzorgen. De volgende tips zullen je daarbij helpen!
Zorg ervoor dat je nieuw gekochte zwemkleding altijd eerst wast voordat je het voor de eerste keer draagt. Een wasmiddel met een vezelbeschermend middel, zoals Fleuril Renew & Repair Color & Fiber, is bij uitstek geschikt voor het wassen van je favoriete gekleurde bikini. De wascyclus is niet alleen noodzakelijk om hygiënische redenen: bij het produceren van stoffen passen veel fabrikanten chemische stoffen toe waarvoor geldt dat contact met de huid alleen in beperkte mate wordt geadviseerd. Materialen die voor zwemkleding worden gebruikt, zoals polyester, spandex vezels of nylon, worden vaak behandeld met middelen om schimmel te voorkomen. Vaak worden ook kleurstoffen, fixeermiddelen of weekmiddelen gebruikt die ontsteking en jeuk kunnen veroorzaken.
Zonnebrandolie en bruinende oliën kunnen vlekken op zwemkleding achterlaten. Verder kunnen zand, zout en chloor je zwemkleding op langere termijn beschadigen. Daarom moet je je bikini of badpak direct na het zwemmen uitspoelen in schoon water. Tijdens het douchen kun je ook een milde shampoo gebruiken om je bikini of zwembroek eerst met de hand te wassen. Na drie of vier keer gebruikt te zijn, moet de zwemkleding goed gewassen worden. Hiermee bedoelen we in de wasmachine, om er zeker van te zijn dat het eventuele vuil grondig is verwijderd.
Belast de delicate stoffen van je badkleding niet te veel: was je bikini niet op 60°C. Je kunt het beste kiezen voor 30°C en een fijnwasprogramma. Daarnaast moet je het centrifugeren achterwege laten en een mild wasmiddel gebruiken. Voor veelkleurige zwemkleding gebruik je een middel voor delicate stoffen of gekleurde was; voor lichtgekleurde en witte badkleding kun je een universeel wasmiddel gebruiken. Gebruik daarnaast ook geen wasverzachter, want die zorgt ervoor dat de zwemkleding na verloop van tijd gaat slijten. Om de zwemkleding te beschermen tegen de mechanische impact van de wasmachine gebruik je, net als voor ondergoed, een waszak. Daardoor kunnen de eventuele beugels en metalen uiteinden nooit verbuigen of de wastrommel bekrassen.
Natte zwemkleding mag nooit in de zon gedroogd worden. Direct zonlicht zorgt ervoor dat de kleuren vervagen. De beste manier om je zwembroek of badpak te laten drogen, is deze voorzichtig uitwringen in een handdoek en daarna de zwemkleding op een droogrek in de schaduw te leggen. Als je je bikini of badpak nat ophangt, zullen de elastische vezels snel verslijten. Dit, maar ook de warmte van een droger of een verwarming, kan de pasvorm veranderen. Je kunt handdoeken en badhanddoeken, gesorteerd op kleur, in de wasmachine wassen op 60°C. Je kunt deze het beste in de wind laten drogen om stijfheid van de vezels na het drogen te voorkomen.
Door het wasetiket te raadplegen, weet je op welke manier je je bikini goed kunt wassen. De meeste stoffen voor zwemkleding zijn gemaakt van polyester, en bevatten ook spandex of polyamide. Neopreen wordt tegenwoordig echter niet alleen maar gebruikt voor surfkleding en duikpakken. Steeds meer modemerken gebruiken het materiaal nu ook voor zwemkleding. Het reinigen is moeilijker, omdat je in neopreen meer zweet, maar de kledingstukken kunnen alleen worden gewassen in koud water en met de hand. Als ze erg vuil zijn, kun je ze even laten weken in een mild wasmiddel.
Gehaakte katoenen bikini's zijn op het moment ook erg in, maar hoe moet je die wassen? Bij voorkeur met het wasprogramma voor delicate stoffen op 30°C en met een beetje wasverzachter. Deze mogen echter nooit in de droger of uitgewrongen worden. De gehaakte bikini kun je het beste drogen door deze plat op een handdoek of een droogrek te leggen op een plek met veel schaduw. Op die manier kun je langer van je favoriete kledingstukken genieten!