Kunstbont is opvallend en vaak moeilijk te onderscheiden van echt bont. Kleding en accessoires van dit materiaal zijn in de mode: steeds meer modelabels schaffen het gebruik van sabel, nerts, chinchilla en soortgelijk bont af om mode te ontwerpen die er niet alleen stijlvol uitziet, maar ook duurzaam en ethisch verantwoord is. Maar wat als je favoriete item gereinigd moet worden? Om ervoor te zorgen dat je nieuwe outfit of accessoire voor je interieur dat gemaakt is van de pluizige stof er voor lange tijd geweldig uitziet, is het belangrijk om te weten hoe je kunstbont moet wassen.
Zoals de naam al doet vermoeden, is het materiaal kunstmatig geproduceerd. Net als ribfluweel en fluweel, behoort het tot de categorie poolweefsels. Het speciale hieraan: om de stof een driedimensionale structuur te geven, wordt een derde draadsysteem geïntegreerd tijdens de productie, wat de lus aan de rechterzijde vormt. Terwijl de basisstof gewoonlijk van katoen is gemaakt, wordt een synthetisch garen, zoals polyester, gebruikt voor de lus. Dit wordt zodanig in de basisstof geweven dat er lussen worden gevormd aan de steunzijde. In de volgende productiestap worden deze lussen opengeknipt, omhoog geborsteld en, indien nodig, geschoren. Om te voorkomen dat de lus gaat scheuren, wordt er aan de achterkant van de stof een elastische kleefstof aangebracht. Op deze manier krijgt het kunstbont een eindeloze hoeveelheid ontwerpopties. Kunstbont kan zo zacht zijn als een katoenen vulling of zo pluche als een teddybeer. Om dit ook zo te houden, is het belangrijk een aantal regels te volgen wanneer je kunstbont gaat wassen.
Er zijn verschillende manieren om kunstbont te reinigen: het kan worden gewassen in de wasmachine, maar ook met de hand. Je kunt het beste de aanbevelingen van de fabrikant raadplegen op het wasetiket.
- Voordat je de wascyclus begint, keer je de stof binnenstebuiten. Hierdoor wordt het pluchemateriaal beschermd.
- Als je besluit het kunstbont in de wasmachine te doen, kies je een fijnwasprogramma tot maximaal 30°C. Houd in gedachten dat zelfs een wasprogramma op 60°C ervoor zorgt dat de stof op een niet-herstelbare manier zal vervormen.
- Verlaag de draaisnelheid en sla het centrifugeren over. Het delicate materiaal zal je dankbaar zijn.
- Wanneer je je kleding of accessoire van kunstbont uit de wasmachine haalt nadat de spoelcyclus is afgelopen, wikkel je dit in een dikke handdoek en rol je het een aantal keer heen en weer. Op deze manier absorbeert de handdoek het vocht.
- Schud het kledingstuk of de accessoire daarna uit, zodat het kunstbont niet gaat klonteren, en trek het in de juiste vorm.
- De fabrikant kan ook expliciet wassen met de hand vereisen. Gebruik in dat geval een wasbak of plastic doos gevuld met koud of lauwwarm water om de procedure uit te voeren.
- Voeg een handwasmiddel toe en wacht tot er schuim wordt gevormd.
- Laat het kunstbont ongeveer 15 tot 20 minuten weken en spoel het vervolgens meerdere keren grondig uit met koud water.
- Je kunt een wasverzachter toevoegen aan het water, bijvoorbeeld Vernel, voor de laatste spoelbeurt.
Je jack van kunstbont blootstellen aan een elektrische droger: geen goed idee! Dit gaat niet samen, zelfs niet als je de droger op een koude instelling zet. Een wasdroger genereert warmte en wrijving die de delicate poolvezels ruïneert. In het slechtste geval ruïneer je zelfs het apparaat. Om te voorkomen dat het drogen een eeuwigheid duurt, rol je het kunstbont na het wassen in een droge handdoek, zoals hierboven beschreven. Daarna kun je de kledingstukken het beste op een hanger hangen en naar de frisse buitenlucht of een goed geventileerde ruimte verplaatsen. Gebruik een borstel voor honden en katten om je favoriete item nog pluiziger te maken.
Ruikt je jas van kunstbont na een avondje in een restaurant sterk naar voedsel? Dat betekent niet dat je kunstbont de wasmachine van de binnenkant hoeft te zien. Om van die ongewenste geuren af te komen, is het voldoende om het item van kunstbont in de badkamer te hangen terwijl je een douche neemt. De stoom zorgt ervoor dat de geuren op milde wijze worden geëlimineerd.
Om het gevoelige kunstbont te reinigen, wordt aanbevolen een zeer mild wasmiddel te gebruiken. Als je een beetje wasverzachter aan het begin van de spoelcyclus toevoegt, zal dit het resultaat nog meer verbeteren.