Onderhemden gemaakt van fijne zijde, boxershorts gemaakt van organisch katoen en bralettes gemaakt van kant: wat we rechtstreeks op onze huid dragen, moet met name van hoogwaardige kwaliteit, zacht en ademend zijn. Deze stoffen zijn echter meestal ook van het meest gevoelige soort en ondergoed wordt bijzonder vaak gewassen. We vertellen je nu hoe zelfs het fijnste ondergoed er ook na diverse wasbeurten nog als nieuw uitziet.
Tijdens het proces voor het wassen van ondergoed kom je voor een aantal uitdagingen te gaan:
Omdat ondergoed rechtstreeks in contact komt met de huid, moet de wascyclus niet alleen zweet en vlekken grondig verwijderen, maar ook bacteriën.
Alledaags katoenen ondergoed of fijne kanten lingerie: het assortiment van ondergoed is breed en niet elk stuk is bestand tegen dezelfde hoeveelheid. Daarom is ook niet al het ondergoed geschikt voor de wasmachine.
We wassen ondergoed het vaakst: we trekken elke dag een schone slip of boxershort aan, en dragen bh's gewoonlijk niet meer dan vier of vijf keer. Van alle kledingstukken wordt ondergoed dus het vaakst in de wasmachine gegooid. Om ervoor te zorgen dat je ondergoed lang meegaat, moet de reiniging ervan zo voorzichtig mogelijk plaatsvinden, ondanks alle grondigheid.
De juiste behandeling in elk afzonderlijk geval is voor een groot deel afhankelijk van het materiaal. Met name bij slipjes en bh's gaan de etiketten met de wasinstructies vaak ten koste van het gebruiksgemak of draagcomfort en worden er dus gewoon uitgeknipt. In deze gevallen moet je je ongeveer vasthouden aan de volgende richtlijnen ten aanzien van temperatuur en wascyclus:
Boxershorts, slips en onderhemden gemaakt van katoen kunnen eenvoudig in de wasmachine gewassen worden. Kies voor gekleurde kledingstukken een temperatuur van 40°C tot 60°C, afhankelijk van de vervuiling, en gebruik een geschikt wasmiddel met kleurbescherming. Je kunt wit katoenen ondergoed ook met de kookwas reinigen, maar zelfs hierbij is 40°C tot 60°C gewoonlijk voldoende.
Meer delicate stoffen gemaakt van viscose of kant zijn niet zo bestendig: hiervoor moet je de wascyclus instellen op 40°C in het delicate wasprogramma en een geschikt mild wasmiddel gebruiken. Om ervoor te zorgen dat alle bacteriën en geuren op betrouwbare wijze zijn verwijderd, zijn er speciale hygiënische spoelmiddelen beschikbaar. Deze hebben een antibacterieel effect of neutraliseren geuren. De droger is echter altijd taboe voor zulk delicaat ondergoed.
Vooral fijne stoffen, zoals lingerie gemaakt van pure zijde, moeten met de hand gewassen worden. Week het kledingstuk daarvoor een paar minuten in lauwwarm water en een kleine hoeveelheid (antibacterieel) vloeibaar wasmiddel. Spoel het daarna uit met schoon koud water en laat het aan de lucht drogen, bij voorkeur op een handdoek.
Functioneel en sportondergoed heeft een speciale behandeling nodig om niet alleen schoon te worden, maar ook om de zweet-absorberende en temperatuur-balancerende eigenschappen in stand te houden. Door op lage temperaturen en met een lage snelheid te wassen en een speciaal sportwasmiddel te gebruiken, blijft het waterafstotende membraan van dergelijke sportkleding intact.
Wasverzachter heeft niets te zoeken in een wasmachine met sportkleding. Als je daarentegen gewoon ondergoed wast, zorgt een wasverzachter ervoor dat het nog comfortabeler is om te dragen, vooral als het katoen bevat.
Bh's kunnen gewoonlijk ook in de wasmachine gewassen worden. Een temperatuur van 30°C tot 40°C is perfect. Plaats de bh's echter niet in de trommel zonder bescherming: bij beugel-bh's voorkomt een speciale waszak dat de beugels losraken en de wasmachine of ander wasgoed beschadigen. Sluit altijd de haakjes van de bh voordat je de wascyclus start. Bedrukt of geborduurd ondergoed kan ook in een waszak worden gedaan en moet ook binnenstebuiten worden gekeerd. Dit voorkomt dat gedetailleerde decoraties verslijten.